Morgensboller
1,5 dl mælk (gerne sødmælk)
1,5 dl vand
25 gram gær (eller 6 gram tørgær)
1 stort æg
8 gram salt
50 gram blødt smør (rigtig smør)
550 gram hvedemel (gerne økologisk)
Sammenpisket æg eller mælk til at pensle bollerne
Eventuelt en spiseskefuld sukker (hvis bollerne skal bruges primært til marmelade eller andre søde pålægstyper)
1) Hæld vand og mælk sammen og varm det op til det er fingerlunt (der hvor der hverken er koldt eller for varmt). Tilsæt gær og rør det ud i væsken. 1) Rør æg og salt i væsken, tilsæt mel og ælt det på røremaskine (eller i hånden) til det er nogenlunde samlet) - Husk at mel er forskelligt, og at der nogle gange lige skal en lille smule mindre eller mere mel i. 1) Hæld det bløde smør i dejen (du kan eventuelt lige give det 10-15 sekunder i mikroovnen, hvis det ikke er blødt nok) og ælt ved middel hastighed til dejen slipper kanterne på skålen. Det tager 5-10 minutter. 1) Lad dejen hævet tildækket til den har opnået dobbelt størrelse - det tager 1-1,5 time. 1) Drys lidt mel på dit bord og vend dejen ud herpå. Form den som en pølse, og skær den ud i 8-10 lige store stykker. 1) Form stykkerne til boller, læg dem på en bageplade, dæk dem til med et viskestykke og lad dem hæve til de er cirka dobbelt så store (det tager en times tid) 1) Pensl bollerne med et sammenpisket æg eller lidt mælk (kan springes over men giver en lidt mere tør overflade på bollen). 1) Bag bollerne ved 225 grader til det er gyldne - det tager 10-15 minutter alt efter størrelsen på dine boller.Lad bollerne køle af på en bagerist og nyd dem med godt smør, en skive ost eller hvad du nu har lyst til.